15 Pi Day Math Problems to Solve

iStock
iStock

Happy Pi Day! For decades, math lovers have been honoring this crucial irrational constant on March 14 (or 3/14, the first three digits of the ratio of a circle's circumference to its diameter) every year. The U.S. House of Representatives even passed a non-binding resolution in 2009 to recognize the date. Join the celebration by solving (or at least puzzling over) these problems from a varied collection of pi enthusiasts.

PI IN SPACE

Blue-tinted stars in galaxy.
iStock

Pi is a vital number for NASA engineers, who use it to calculate everything from trajectories of spacecraft to densities of space objects. NASA's Jet Propulsion Laboratory, located in Pasadena, California, has celebrated Pi Day for a few years with a Pi in the Sky challenge, which gives non rocket engineers a chance to solve the problems they solve every day. The following problems are from Pi in the Sky 3 (and you can find more thorough solutions and tips there). JPL has brand-new problems for this year's event, Pi in the Sky 5.

1. HAZY HALO

Saturn's moon, Titan.
This undated NASA handout shows Saturn's moon, Titan, in ultraviolet and infrared wavelengths. The Cassini spacecraft took the image while on its mission to gather information on Saturn, its rings, atmosphere and moons. The different colors represent various atmospheric content on Titan.
NASA, Getty Images

Given that Saturn's moon Titan has a radius of 2575 kilometers, which is covered by a 600-kilometer atmosphere, what percentage of the moon's volume is atmospheric haze? Also, if scientists hope to create a global map of Titan's surface, what is the surface area that a future spacecraft would have to map?

 
 

[Answer: 47 percent; 83,322,891 square kilometers]

2. ROUND RECON

NASA's Earth-orbiting Hubble Space Telescope took this picture June 26, 2003 of Mars.
NASA's Earth-orbiting Hubble Space Telescope took this picture June 26, 2003 of Mars.
NASA, Getty Images

Given that Mars has a polar diameter of 6752 kilometers, and the Mars Reconnaissance Orbiter comes as close to the planet as 255 kilometers at the south pole and 320 kilometers at the north pole, how far does MRO travel in one orbit? (JPL advises, "MRO's orbit is near enough to circular that the formulas for circles can be used.")

 
 

[Answer: 23,018 km]

3. SUN SCREEN

Mercury is seen in silhouette, lower left of image, as it transits across the face of the sun.
In this handout provided by NASA, the planet Mercury is seen in silhouette, lower left of image, as it transits across the face of the sun on May 9, 2016 as viewed from Boyertown, Pennsylvania. Mercury passes between Earth and the sun only about 13 times a century, with the previous transit taking place in 2006.
NASA/Bill Ingalls, Getty Images

If 1360.8 w/m^2 of solar energy reaches the top of Earth's atmosphere, how many fewer watts reach Earth when Mercury (diameter = 12 seconds) transits the Sun (diameter = 1909 seconds)?

 
 

[Answer: 0.05 w/m^2]

PUTTING THE PI IN PIZZA

Pizza on wooden table
iStock

People often celebrate Pi Day by eating pie, but what is considered a "pie" is subjective. Pizza Hut considers its main offerings pies, and got into the spirit of Pi Day in 2016 by asking their customers to solve several math problems from English mathematician and Princeton professor John Conway, with promises of free pizza for winners for 3.14 years. Below are two of his fiendishly tricky problems. Unfortunately, even if you solve them, your chance at free pizza is long gone.

4. 10-DIGIT GUESS

Floating blue numbers
iStock

I'm thinking of a 10-digit integer whose digits are all distinct. It happens that the number formed by the first n of them is divisible by n for each n from 1 to 10. What is my number?

 
 

[Answer: 3,816,547,290]

5. PUZZLE CLUB

Old door
iStock

Our school's puzzle club meets in one of the classrooms every Friday after school.

Last Friday, one of the members said, "I've hidden a list of numbers in this envelope that add up to the number of this room." A girl said, "That's obviously not enough information to determine the number of the room. If you told us the number of numbers in the envelope and their product, would that be enough to work them all out?"

He (after scribbling for some time): "No." She (after scribbling for some more time): "Well, at least I've worked out their product."

What is the number of the school room we meet in?

 
 

[Answer: Room #12 (The numbers in the envelope are either: 6222 or 4431, which both add up to 12 and the product is 48.)]

COM-PI-TITIVE MATH

Blackboard with math and science equations on it
iStock

Po-Shen Loh coached the U.S. Mathematical Olympiad team to victory in 2015 and 2016. The back-to-back win was particularly impressive considering Team USA had not won the International Mathematical Olympiad (or IMO) in 21 years. When not coaching, Loh is an associate math professor at Carnegie Mellon University. His website, Expii, challenges readers weekly with a large range of problems. Expii has celebrated Pi Day for several years now—this year it published a video that uses an actual pie to help us visualize pi better—and the following problems are from its past challenges.

6. PIESTIMATE

Pi on blackboard
iStock

Pi has long been noted as one of the most useful mathematical constants. Yet, due to the fact that it is an irrational number, it can never be expressed exactly as a fraction, and its decimal representation never ends. We have come to estimate π often, and all of these have been used as approximations to π in the past. Which is the closest one?

A) 3
B) 3.14
C) 22/7
D) 4
E) Square root of 10

 
 

[Answer: C]

7. PHONE TAG

Yellow rotary phone.
iStock

When Expii's founding team registered the organization in the United States, they needed to select a telephone number. As math enthusiasts, they claimed pi in the new 844 toll-free area code. What is Expii's seven-digit telephone number? (Excluding the area code.)

 
 

[Answer: 314-1593; in case you forget to round, you get their FAX number!]

8. PI COINCIDENCE

Metal pentagon
iStock

The number pi is defined to be the ratio circumference/diameter for any circle. We also all know that the area of a circle is pir^2. Is it a sheer coincidence that they are both the same pi, even though one concerns the circumference and one concerns the area? No!

Let's do it for a regular pentagon. It turns out that for the appropriate definition of the "diameter" of a regular pentagon, if we define the number theta to be the ratio of the perimeter/diameter of any regular pentagon, then its area is always thetar^2, where r is half of the diameter. For this to be true, what should be the "diameter" of a regular pentagon?

A) The distance between the farthest corners of the pentagon.
B) The diameter of the largest circle that fits inside the pentagon.
C) The diameter of the smallest circle that fits around the pentagon.
D) The distance from the base to the opposite corner of the pentagon.
E) Other, not easy to describe.
F) It's a trick question.

 
 

[Answer: B]

9. WHAT'S IN A NAME?

Globe on chalkboard
iStock

"Expii" brings to mind a number of nice words like "experience," "explore," "explain," "expand," "express," and more. The truth behind the name, however, is based on the most beautiful equation in mathematics:

e^pii + 1 = 0

What is (-1)^-i/pi?

Round your answer to the nearest thousandth.

 
 

[Answer: Euler's number, also known as e, or 2.718 (rounded off)]

GETTING EXCITED FOR PI DAY

Calculator and blocks that read
iStock

The Mathematical Association of America was founded in 1915 to promote and celebrate all things mathematical. It has thousands of members, including mathematicians, math educators, and math enthusiasts, and of course they always celebrate Pi Day. The first two problems are by Lafayette College professor Gary Gordon, while the following four have been sprung on the 300,000+ middle and high school students who participate in the association's annual American Mathematics Competitions. Top scorers in these competitions will sometimes go on to compete on the MAA-sponsored Team USA at the IMO.

10. FLIPPING A COIN

Thumb flipping a coin.
iStock

Alice and Bob each have a coin. Suppose Alice flips hers 1000 times, and Bob flips his 999 times. What is the probability that the number of heads Alice flips will be greater than the number Bob flips?

 
 

[Answer: 50 percent. Alice must have either more heads or more tails than Bob (since she has one additional flip), but not both. These two possibilities are symmetric, so each has a 50 percent probability.]

11. CUTTING CHEESE

Wheel of gouda
iStock

You are given a cube of cheese (or tofu, for our vegan readers) and a sharp knife. What is the largest number of pieces one may decompose the cube using n straight cuts? You may not rearrange the pieces between cuts!

 
 

[Answer: ((n^3)+5n+6)/6). The trick is that the sequence starts 1, 2, 4, 8, 15, so stopping before the fourth cut will give the wrong impression.]

12. BUYING SOCKS

Socks hanging on a line
iStock

Ralph went to the store and bought 12 pairs of socks for a total of $24. Some of the socks he bought cost $1 a pair, some $3 a pair, and some $4 a pair. If he bought at least one pair of each kind, how many pairs of $1 socks did Ralph buy?

A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) 8

 
 

[Answer: D]

13. THE COLOR OF MARBLES

Blue and red marbles.
iStock

In a bag of marbles, 3/5 of the marbles are blue, and the rest are red. If the number of red marbles is doubled, and the number of blue marbles stays the same, what fraction of the marbles will be red?

A) 2/5
B) 3/7
C) 4/7
D) 3/5
E) 4/5

 
 

[Answer: C]

14. SODA CANS

Tops of soda cans.
iStock

If one can holds 12 fluid ounces of soda, what's the minimum number of cans required to provide a gallon (128 ounces) of soda?

 
 

[Answer: 11 (you can't have a fraction of a can)]

15. CARPET COVERAGE

Feet on a pink rug
iStock

How many square yards of carpet are required to cover a rectangular floor that is 12 feet long and 9 feet wide?

A) 12
B) 36
C) 108
D) 324
E) 972

 
 

[Answer: A]

The Official Scrabble Dictionary Just Added 300 New Words, Including Sriracha, Bitcoin, and Twerk

iStock
iStock

Scrabble fans know that game nights can get heated—especially when they're working with an outdated dictionary. Now, NPR reports that Merriam-Webster has added 300 new words to the official player's dictionary that are sure to anger the Scrabble purists in your family.

While Merriam-Webster is regularly adding new words its general dictionary, its editors are more selective when it comes to updating its list of playable Scrabble words. New editions are only published once or twice a decade, with the previous version coming out in 2014.

The release of the latest sixth edition includes plenty of terms that are products of the internet age. The words emoji, listicle, bestie, and twerk are now all fair game. Several trendy foods, like macaron, aquafaba, bibimbap, and sriracha, also made it onto the list. Strategic players will likely be happy to see the additions of the words qapik—a type of currency in Azerbaijan and also one of the few playable U-less Q words in Scrabble—and ew, one of only 106 two-letter words in the game's dictionary.

For more highlights from the update, check out the list below.

1. Frowny
2. Bestie
3. Bizjet
4. Qapik
5. Ew
6. Twerk
7. Arancini
8. Beatdown
9. Zomboid
10. Emoji
11. Sriracha
12. Facepalm
13. Bitcoin
14. Aquafaba
15. Hivemind
16. Listicle
17. Bibimbap
18. Puggle
19. Macaron
20. Sheeple
21. Yowza
22. Bokeh

[h/t NPR]

Predicting This Year's 10 Most Popular Halloween Costumes

Margot Robbie stars in I, Tonya (2017)
Margot Robbie stars in I, Tonya (2017)
NEON

Odes to ‘80s ice skating icon Tonya Harding are slated to make an unlikely comeback. Thanks in large part to the 2017 biopic about Harding’s life (I, Tonya), we can expect to see quite a few Halloween revelers in bedazzled leotards and skirts this year.

There has also been a 43 percent spike in searches for scrunchies since August, according to fashion search platform Lyst, which teamed up with Pinterest to forecast the top 10 costume trends for Halloween this year. Searches and saves on both platforms—which are used by a combined total of 210 million monthly users—were analyzed to create this list.

“The data shows that consumers start searching, planning, and pinning their perfect Halloween outfit from as early as spring onwards—giving a pretty strong indication of what will be the most popular costume ideas ahead of time,” Lyst wrote in an online post.

The second most popular costume on the list: any of the characters from the hit show Riverdale—especially Betty and Jughead. Popular searches for clothing items on Lyst include fluffy pink sweatshirts, beanies, and fur-lined denim jackets.

Other costumes inspired by fictional characters include a warrior from Black Panther’s Wakanda, Edna Mode from the The Incredibles, and a Mamma Mia-inspired dancing queen (although these are based on actual ABBA costumes, of course).

Here’s the full top 10 list:

1. Tonya Harding
2. A Riverdale character
3. A 90’s icon
4. A warrior of Wakanda
5. A flamingo
6. Edna Mode
7. An ABBA-inspired dancing queen
8. A cosmic fairy
9. Frida Kahlo
10. A cow

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER