iStock
iStock

Engineers Have Figured Out How the Leaning Tower of Pisa Withstands Earthquakes

iStock
iStock

Builders had barely finished the second floor of the Tower of Pisa when the structure started to tilt. Despite foundational issues, the project was completed, and eight centuries and at least four major earthquakes later, the precarious landmark remains standing. Now, a team of engineers from the University of Bristol and other institutions claims to have finally solved the mystery behind its endurance.

Pisa is located between the Arno and Serchio rivers, and the city's iconic tower was built on soft ground consisting largely of clay, shells, and fine sand. The unstable foundation meant the tower had been sinking little by little until 2008, when construction workers removed 70 metric tons of soil to stabilize the site. Today it leans at a 4-degree angle—about 13 feet past perfectly vertical.

Now researchers say that the dirt responsible for the tower's lean also played a vital role in its survival. Their study, which will be presented at this year's European Conference on Earthquake Engineering in Greece, shows that the combination of the tall, stiff tower with the soft soil produced an effect known as dynamic soil-structure interaction, or DSSI. During an earthquake, the tower doesn't move and shake with the earth the same way it would with a firmer, more stable foundation. According to the engineers, the Leaning Tower of Pisa is the world's best example of the effects of DSSI.

"Ironically, the very same soil that caused the leaning instability and brought the tower to the verge of collapse can be credited for helping it survive these seismic events," study co-author George Mylonakis said in a statement.

The tower's earthquake-proof foundation was an accident, but engineers are interested in intentionally incorporating the principles of DSSI into their structures—as long as they can keep them upright at the same time.

nextArticle.image_alt|e
Morfeus Arkitekter. Photo: Silja Lena Løken / Statens vegvesen
Norway Opens Another Spectacular Roadside Bathroom
Morfeus Arkitekter. Photo: Silja Lena Løken / Statens vegvesen
Morfeus Arkitekter. Photo: Silja Lena Løken / Statens vegvesen

Norway’s National Tourist Routes will change how you think about rest stops. As part of a decades-long program, the Norwegian government has been hiring architects and designers to create beautiful roadside lookouts, bathrooms, and other amenities for travelers along 18 scenic highways throughout the country. One of the latest of the projects unveiled, spotted by Dezeen, is a glitzy restroom located on the Arctic island of Andøya in northern Norway.

The facility, designed by the Oslo-based Morfeus Arkitekter, is located near a rock formation called Bukkekjerka, once used as a sacrificial site by the indigenous Sami people. The angular concrete and steel structure is designed to fit in with the jagged mountains that surround it.

The mirrored exterior wall of the bathroom serves a dual purpose. On the one hand, it reflects the scenery around the building, helping it blend into the landscape. But it also has a hidden feature. It’s a one-way mirror, allowing those inside the restroom to have a private view out over the ocean or back into the mountains while they pee.

The newly landscaped rest area near the bathroom will serve as an event space in the future. The Bukkekjerka site is already home to an annual open-air church service, and with the new construction, the space will also be used for weddings and other events. Because this is the Arctic Circle, though, the restroom is only open in the late spring and summer, closing from October to May. Check it out in the photos below.

A bathroom nestled in a hilly landscape
Morfeus Arkitekter. Photo: Hugo Fagermo / Statens vegvesen

The mirrored facade of a rest stop reflects concrete steps leading down a pathway.
Morfeus Arkitekter. Photo: Hugo Fagermo / Statens vegvesen

A person stands outside the bathroom's reflective wall.
Morfeus Arkitekter. Photo: Hugo Fagermo / Statens vegvesen

A wide view of a rest stop at the base of a coastal mountain
Morfeus Arkitekter. Photo: Trine Kanter Zerwekh / Statens vegvesen

[h/t Dezeen]

nextArticle.image_alt|e
Snøhetta
Norway's New Hotel in the Arctic Circle Will Produce More Energy Than It Uses
Snøhetta
Snøhetta

A new hotel coming to Norway’s section of the Arctic Circle will be more than just a place to stay for a stunning fjord view. The Svart hotel, which is being billed as the world’s first "energy-positive" hotel, is designed to “set a new standard in sustainable travel,” according to Robb Report.

Built by a tourism company called Arctic Adventure Norway and designed by Snøhetta, an international architecture firm headquartered in Oslo, it’s one of the first buildings created according to the standards of Powerhouse, a coalition of firms (including Snøhetta) devoted to putting up buildings that will produce more power over the course of 60 years than they take to build, run, and eventually demolish. It will be located on a fjord at the base of Svartisen, one of the largest glaciers on Norway’s mainland and part of Saltfjellet-Svartisen National Park.

A hotel stretches out above the water of a fjord.
Snøhetta

The design of the hotel is geared toward making the facility as energy-efficient as possible. The architects mapped how the Sun shines through the mountains throughout the year to come up with the circular structure. When the Sun is high in the winter, the terraces outside the rooms provide shadows that reduce the need for air conditioning, while the windows are angled to catch the low winter Sun, keeping the building warm during cold Arctic winters. In total, it is expected to use 85 percent less energy than a traditional hotel.

The sun reflects off the roof of a hotel at the base of a glacier on a sunny day.
Snøhetta

Svart will also produce its own energy through rooftop solar panels, though it won’t have excess energy on hand year-round. Since it’s located in the Arctic Circle, the hotel will have an abundance of sunlight during the summer, at which point it will sell its excess energy to the local electricity grid. In the winter, when it’s too dark for solar energy production, the hotel will buy energy back from the grid. Over the course of the year, it will still produce more energy than it uses, and over time, it will eventually produce enough excess energy to offset the energy that was used to build the structure (including the creation of the building materials).

“Building in such a precious environment comes with some clear obligations in terms of preserving the natural beauty and the fauna and flora of the site,” Snøhetta co-founder Kjetil Trædal Thorsen explains in the firm’s description of the design. “Building an energy-positive and low-impact hotel is an essential factor to create a sustainable tourist destination respecting the unique features” of the area.

Svart is set to open in 2021.

[h/t Robb Report]

SECTIONS

arrow
LIVE SMARTER
More from mental floss studios